اخر الاخبار

UAEA, İran’ın iş birliği yapmamasından endişe duyuyor

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Avrupa Birliği’nin (AB) Viyana müzakerelere devam etmeyi çalıştığı bir zamanda Tahran’ın iş birliği yapmamasından endişe duyduğunu açıkladı.

İran’a yönelik yaptırımların kaldırılması karşılığında İran nükleer programına kısıtlamalar getiren nükleer anlaşmanın yeniden yürürlüğe girmesi için gerçekleştirilen müzakereler, Mart ayında durdurulmuştu.

İran, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi Direktörü Enrique Mora’nın 10 Mayıs’ta Tahran’ı ziyaret edeceğini açıklamıştı. Washington, 2018 yılında tek taraflı bir şekilde çekildiği anlaşmaya geri dönmek istediğini belirtmişti.

AB Parlamentosu’na konuşan Grossi, UAEA’nın İran hakkında çözülmesi gereken konular üzerinde çalıştığını açıkladı. Grossi, “Son aylarda İran’ın faaliyet göstermediğini belirttiği yerlerde zenginleştirilmiş uranyum izlerine rastladık. Durum pek iyi gözükmüyor. İran, şu anda ihtiyacımız olan bilgi konusunda iş birliği yapmadı. Bu konuda endişe duyuyoruz” dedi.

İran’daki Natanz Nükleer Tesisi (Reuters)

UAEA ve Tahran, 2015 nükleer anlaşmasının yeniden yürürlüğe girmesi için kritik olan konuların çözüme yaklaşık ortak bir tutum sergilediklerini belirtmişti. Grossi, UAEA ve İran’ın ‘bir dizi önemli konunun çözüme kavuşması için pratik bir yaklaşım denemeye karar verdiklerini’ açıklamıştı.

Tarafların 22 Mayıs tarihine kadar belge alışverişinde bulunması bekleniyor. Belgeler ile İran’ın daha önce faaliyet göstermediği alanlarda bulunan nükleer maddelere ilişkin soruların cevaba kavuşacak.
Grossi, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Ukrayna’da meydana gelen dramatik olaylara rağmen en büyük önceliğimiz İran olmalı. Nükleer anlaşmayı canlandırmak için yürüttüğümüz müzakerelerde bir duraklama var. Makul bir zaman çerçevesi içerisinde bir anlaşmaya varmayı umuyoruz ancak umutların her an bitebileceğini kabul etmeliyiz.”